Tiimioppimisen työkalut tutuksi tansanialaisille

Maaliskuussa 2014 saimme vieraita Tansaniasta TANZICT -projektista. Projektiryhmä oli Suomessa etsimässä ideoita ja toimintatapoja, joita he pystyisivät viemään mukanaan Tansaniaan yrityshautomo- ja yliopistoympäristöihin.

Järjestimme projektiryhmälle kaksiosaisen työpajan, jonka tavoitteena oli tehdä tiimioppimisen työkalut tutuksi. Ensimmäisessä osassa käsittelimme teoreettisia ja käytännöllisiä näkökulmia, jotka liittyivät Proakatemian ideologiaan ja jokapäiväiseen toimintaan. Näitä näkökumia ovat dialogi, erilaiset tiimityöskentelyn työkalut ja valmentaminen. Tavoitteena oli antaa vieraille yleinen esittely siitä, mitä tiimioppiminen oikeasti on.

Työpajan toisessa osassa käsittelimme ensin muutamia innovaatiotekniikoita, jonka jälkeen osallistujat pääsivät käyttämään tekniikoita omien organisaatioidensa haasteisiin. Meidän roolimme tässä osuudessa oli viedä innovaatioprosessia eteenpäin, mutta emme osallistuneet itse ideointiin.

Tämä asiakascase oli hyvä esimerkki siitä, minkälaisia työpajoja tarjoamme. Ensin käsitellään teoreettista ja faktuaalista osuutta, jonka jälkeen osallistamalla osanottajia, saamme oppeja vietyä testaukseen nopeasti. Näin oppiminen alkaa heti työpajassa, kun uusi tieto viedään käytäntöön, ja saamme kysymyksiä, joita ehkä ei olisi muuten tullut mieleen.

Huomattavaa on se, että työpajan jälkeen TANZICT on alkanut viedä tiimioppimismetodeja käytäntöön oppimisympäristöissään.

Nyt minulla on ajatuksia siitä, miten pystymme lähtemään ratkaisemaan omia haasteitamme organisaatiossamme! Esitys oli hyvin valmisteltu ja työpajassa tapahtui paljon oppimista. Kiitos!

– Dr. Fatuma Simba Ikuja, valmentaja, Dar-es-salaamin yliopisto

Oppimismallin opiskelu tässä kontekstissa toi lisää ajatuksia ja ideoita.

– Johnpaul Anthony Barretto, yhteisömanageri, Kinu Group Limited / Kinu Innovation Space